Klik Nuffnang Ads

Sunday, January 30, 2011

SENYUM

Assalamualaikum....

Kenapa kita senyum?
Sebab kita happy. Tapi kalo tak happy pun kene senyum juga untuk menaikkan mood yang sedang down.

Dekat kaunter Hospital Kuala Kangsar pun ada tertulis "tegurlah saya jika saya tidak senyum" sampai begitu sekali kita perlu berpura-pura untuk senyum.

Tapi saya pernah ternampak seseorang senyum tanpa arah tujuan.
Seram weh!
Depan komputer senyum, keluar dari tandas pun senyum (maybe sebab bersyukur 'hajat' dah tertunai), keluar dari bilik pun senyum juga. Nak pakai kasut pun senyum.
Adakah itu penyakit hypersenyum?

Yang pasti biarlah kite senyum pada orang dengan hati yang ikhlas. Jika senyum tanpa arah tujuan pun pelik juga.


*thanks for en. google!

Mood: Menceriakan diri sendiri.


Bye.

Saturday, January 29, 2011

HATE THIS FEELINGS!

Haih,

Mode: SEDIH :(

walaupun hati aku kental tapi kenapa diuji sebegini??
semoga doa-doa kite didengari ALLAH. Amin.....
T_T

Friday, January 28, 2011

NOT IN A GOOD MOOD

semenjak aku tahu ada jin buncit yang baca blog aku ni, rasa malas nak tulis tentang hati dan perasaan kat sini. huh!

Saturday, January 22, 2011

CERITA TENTANG PERFUME

Assalamualaikum.....

Dulu masa zaman sekolah menengah, aku hanya pakai cologne johnson&johnson or cologne cap indo je (lupa ah brand ape).

Aku memang suka betul la benda2 kecantikan ni even aku bukan la seorang yang cantik pon. T_T

Tapi sekarang aku dah beralih arah ke arah perfume yang mampu dimiliki. Hehehe.....
Kirenye, "gua tak pakai cologne dah der!"*Ayat cam nak kene lempang.

Biasanya aku beli perfume botol kecik. Samada 30 ml or 50 ml je, bukan sebab aku kedekut tapi sebab aku nak perfume tu cepat abis dan senang la aku beli perfume baru. (",)

Dari pengetahuan aku yang cetek ini, perfume a.k.a produk wangian ade 3 jenis.

1. Eau De Parfum (EDP)-tahan lama, sedikit mahal berbanding yang lain, pati minyak wangi.
2. Eau De Toilette (EDT)-tak tahan lama, murah sikit dari EDP
3. Eau De Cologne (EDC)-biasanya dalam koleksi wangian lelaki, pakai lepas mandi, aku jarang jumpe.

Jika u all pergi kat kaunter barangan kosmetik, u all bole tanya kat salesgirl tu samada perfume tu dalam kategori yang mana. Nanti diorang akan cerita details tentang perfume. Kalo berat mulut nak tanye, u all tengok la bawah botol perfume tu. Memang ade tercetak : EDP, EDT or EDC.

Setakat umor aku ni ade la dalam 3-4 botol perfume dah aku try. Faktor aku pilih perfume tu sebab baunye yang best ala bau bunga. Aku tak suke perfume berbau keras or bau buah.

Jika kita pakai perfume haruslah spray di tempat strategik like leher dan belakang tangan. Tips dari aku, kalo u all jenis rajin bertemu dengan orang dan memerlukan bersalam dengan ramai orang, u all boleh la spray kat telapak tangan. Jangan banyak sangat, nanti pening pula orang sekeliling tu~

Pernah pakai perfume The Body Shop (TBS)? Menurut pendapat kawan aku, perfume TBS
kurang tahan lama di badan. Kene spray sampi separuh botol pun belum tentu bau tersebut tahan lama kat badan u all.
*aku penah try juga. memang tak tahan lama. kene pakai sekali dengan shower gel dan losyen die baru la tahan lama sikit.

Perfume Jennifer Lopez bagi aku paling hot! Sebab setiap kali kita beli, cam ade free gift pulak kat botol perfume tu. Ring or keychain hp. Tahap kewangian die, tok sah cite la sebab memang super power beb!



perfume ni pun best. akak aku pernah belikan untuk aku dulu.
*thanks to clinique website!

FYI; perfume yang dah kite gunakan, tak boleh simpan lama-lama. Maksud aku, lepas dah buka kotak die, jangan la korang bajet nak pakai sampai 2-3 tahun sebab bau perfume tu akan berubah.




p/s: pada pendapat aku, perfume yang djual kat pasar malam or tapak expo tu tak ori langsung! air semata2~

p/s: if u all rasa info aku tak betul, share la info yang u all tahu ye!





Bye. Thanks for reading this entry.

Sunday, January 16, 2011

KORANG PAKAI MASK TAK?

Hi semua,

Biasanya kite manjakan muka kita dengan pencuci muka, penyegar (toner) dan pelembap.
Kalo yang suka nak tempek menempek benda lain, mesti akan try guna scrub dan mask.
So marilah kita tambah pengetahuan tentang mask yang ada kat pasaran sekarang.


1. Clay Mask
Mask ni jenis pupur@ala tanah liat. Tak perlu letak air sebab memang dah tersedia lembap. Terdapat dalam bekas dan jenis tiub. Kite just sapu kat muka kasi rata dan biarkan 10-15 minit sampai kering. After that kita boleh cuci dengan kapas yang direndam air suam. Aku suka yang ni sebab lepas pakai rasa tegang muka dan segala blackhead dan whitehead akan hilang.


*credit to the body shop website


2. Peel-OFF Mask
Mask yang ni jenis lutsinar@gel. Bila tempek kat muka 10-15 minit, kita boleh kopek mask ni sikit-sikit. Then baru cuci dengan air suam. Time tunggu die kering, kita akan rasa sensasi sejuk je kat muka. (",)


*copy from nivea website


3. Mask Sheet
Mask ini macam helaian tisu lembap. Memang dah siap ade lubang untuk mata dan mulut. Ala-ala topeng power rangers yang kite pakai masa main lawan-lawan di zaman kanak-kanak dulu. Cam biase la, kene tunggu kering baru la kita cuci bersih.


*thanks to elianto website for beautiful image


Time kita pakai mana-mana mask sekalipun, jangan pula kita bercakap or buat keje lain. Kita kene duduk rileks ala-ala Snow White beradu atas katil je. Baru la mask tu dapat meresap ke dalam kulit dengan cepat dan mudah.

Bagi yang nak jimat kos, U all boleh ambil sebiji telur dalam peti ais, tapi kita cuma amik putih telur sahaja dan letakkan dalam bekas. Then, u all ambil kapas jenis petak, tekapkan kapas tu dalam putih telur dan bersedia la untuk tempek di muka U all. Nak lebih bagus, tambahkan perahan lemon ke dalam putih telur tersebut ye.

Golongan bf-bf a.k.a lelaki pun boleh try pakai mask. Jangan ingat gegirl je yang sesuai dengan mask-mask tersebut. Selamat mencuba.






Terima kasih jika terbaca.

Saturday, January 15, 2011

CUCI OTAK

Salam semua,

Syabas kepada anda yang membaca entry ini kerna anda makhluk yang terpilih untuk diberi info yang berguna pada agama, bangsa dan negara. *pEACE!

U all tahu tak kalo badan kita tak sihat bermakna otak kita pun tak sihat juga? Ramai yang jatuh sakit sebenarnya berpunca dari perbuatan mereka sendiri.

Pernah dengar tak orang tua selalu pesan supaya rajin membaca bcoz, kalo malas membaca, otak akan menjadi lemah. Hipotesisnya disini: semakin kita banyak membaca, semakin cergas la otak kita berfikir. (tak sia-sia cikgu sains aku ajar buat hipotesis guna perkataan 'semakin')

Lagi satu, aku pernah terbaca bahawa kalo kite ni jenis berjalan laju, sebenarnya otak kita pantas berfikir. Otak akan menjadi lemah jika kita tak selalu gunakannya. *Ingat tu!
Jadi, tolong la fikir masak-masak sebelum buat sesuatu ye~




kalo order air kat restoran pun, kite kene fikir nak minum air ape




Now aku nak share perbezaan fungsi otak kiri dan kanan kita2 semua:

OTAK KANAN
>mekanisme tangan kanan
>berfantasi
>seni
>muzik
>kreativiti



tangan yang sedang menekan keypad laptop, guna otak mane? Jeng, jeng, jeng....!


OTAK KIRI
>mekanisme tangan kiri
>bercakap
>berbahasa
>math (i hate this!)
>ilmiah
>menulis
>logik






posing dalam kapal. class gitu!!! aksi ni tak de kaitan dengan entry ni ye~



p/s: semua info ni aku baca kat satu majalah adik aku.

Bubye......

Thursday, January 13, 2011

YOU MAKE ME PROUD, BEBEH!!!

Asalamualaikum,

Bahulu merupakan makanan tradisional orang Melayu yang biasanya U All boleh makan time hari raya atau majlis keramaian. Tak kisah kat kampung hatta (bukan Hatta Dolmat ye!) bandar sekalipun, U All boleh tengok makanan tradisi nie. Maksudnya disini, bahulu ni tak pupus di muka bumi lagi la ye. (",)

Dulu, penyediaan bahulu mengambil masa yang lama dari segi sediakan adunan dan proses pembakarannya. Kalo di kampung, golongan makcik-makcik a.k.a kaum ibu je yang terror buat bahulu. Tapi sekarang makanan tradisi ni dah dikomersialkan di pasaraya sehingga la golongan Mat Bangla pun reti membuat bahulu ni. Tak percaya?

Cuba U all tengok bawah ni............








kau buat aku bangga, bro! nanti boleh la dipraktikkan kat negara korang.



Tergugat tak? Aku rasa tercabar weh bila tengok die bancuh bahan-bahan bahulu dengan cekap dan pantas.






"MAK, TOLONG AJAR NA BUAT BAHULU SEKARANG!!!!"





Sekian...

ARE YOU HAPPY NOW?

Salam semua,

Walaupun setiap hari melalui hari yang sama, tapi ada sedikit kegembiraan pada hari ini. So aku just nak tulis........






"I'M HAPPY FOR A 1/2 HOUR ONLY"







Bubye.....

Sunday, January 9, 2011

6 BENDA YANG GEGIRL BELI

Hi girls and boy,

Here i show you something that many girl out there buy when they go "BERCANDA" in Shopping Complex.

Drummer Please.........................................








Dam Dam Dum...........
























1. Clothes


girl memang pantang tengok baju yang hot2 lagi murah kat shopping complex. dari tak xde dalam senarai beli barang, tetibe je ade bajet lebih untuk beli baju kan?



2. Shoes


kalau lalu dekat butik kasut, memang tak sah kalo tak singgah. tambah-tambah jika ade sales 50%. termimpi-mimpi kot kalo xbeli sepasang dua untuk diri sendiri.



3. Accessories


tak kisah la ring ke necklace ke shades ke bags ke. gegirl mesti gatal tangan nak beli. dapat pula masuk Forever 21 untuk usha-usha barang. argh....sukenye nyah!



4. Magazines


bagi yang suke tengok fesyen semasa dan produk baru di pasaran mesti tak miss beli majalah fesyen. kalo yang suke tengok artis seksi, belilah majalah mangga.



5. Cosmetic Stuff


cuba tengok berapa ramai gegirl yang berlonggok kat kaunter kosmetik dalam watson tu? ada juga sekadar nak pakai yang tester lips gloss sahaja.



6. Shawls

Ni perkara terakhir yang aku dapat pikir. berlambak-lambak style shawls yang ada kat pasaran sekarang. Cuma perlu ada ongkos nya je. Bagi yang free hair, musti nak beli getah rambut or klip rambut kan.






p/s: barang ape lagi ye gegirl kat luar sana suka beli ye? 6 benda ni je dapat aku pk untuk masa ni. Bubye. Cam biasa la, ada setengah gambar amik dari En Google.







Thanks for reading.

KERIS UNTUK DIJUAL

SALAM SEMUA




http://kasutkaca15.blogspot.com/2013/02/preloved-item-for-sell.html

KLIK LINK DI ATAS UTK KETERANGAN LANJUT







KETIAK KARAT

Salam semua,

Ketiak atau lebih enak dipanggil under arm merupakan satu kawasan tersembunyi kat badan kita2 semua.

Biasanya lelaki biarkan bulu ketiak diorg sampai panjang, then baru ditebas. Tapi bagi golongan awek-awek, we all lebih suke tebas kasi licin. Hahaha....

Ketiak yang busuk mungkin disebabkan faktor permakanan dan mandi tak basah, tidur tak lena serta makan tak kenyang. Tekanan emosi juga berkait rapat ye. So jangan lupa sapu Rexona ye! (Jenama femes la katakan)

Petua: Pernah dengar tak petua ni, perahkan limau nipis di dalam bekas beserta sedikit kapur makan. Gaul rata then u all sapu kat sekitar under arm sebelum mandi. Beberapa minit kemudian, boleh la dicuci bersih. *Hope ada la Mat Bangla terbaca entry ni.

Jika ketiak u all hitam, tolong la jangan pakai singlet bila nak kuar rumah. Segan nak tengok. Faktor ketiak karat disebabkan kerap bercukur, garu-garu yang berlebihan atau penyakit kulit.




ni la bahan-bahan untuk petua menghilangkan bau badan. petua ni aku terbaca dalam sebuah majalah.





p/s: Info ni aku tengok kat wikipedia ye.






Thanks for reading!

Saturday, January 8, 2011

GREEN EARTH

Salam semua,

Sekarang ini kerajaan sibuk kempen tanpa beg plastik setiap Sabtu kat seluruh negara. Tapi kalo tak silap aku, di Penang dan Selangor dah lama praktikkan kempen gini. Aku rasa 'style' je bila negara kita pun dah ada kempen camni.

If u all perasan, time kite 'cucuk' duit di ATM pun ade kempen jangan print resit untuk jimatkan kertas. Tapi aku print juga.

Masa aku sekolah dulu, ada juga pertandingan kelas siapa yang dapat kumpul surat khabar lama sebanyak mungkin. So aku pun rajin juga la bawa surat khabar lama dari rumah untuk menambah koleksi kelas aku.*Semangat beb! Tapi tak menang pon! T_T

Walaupun kempen ni nampak satu usaha murni lagi sesuci Asmara, aku rasa membebankan juga bagi yang lupa bawa beg plastik bcoz kene bayar 20 sen untuk beli plastik. So u all kene prepare recycle bag dalam kereta ya! Pengusaha beg plastik pun mesti mengalami kesan juga disebabkan kempen ini. Erm, macam mana la student Kejuruteraan Mekanikal Plastik nak cari keje lepas habis belajar nanti.

Dan sebagai pengguna berhemah lagi menawan, aku suke je dengan kempen like this sebab bagi aku bila kite bawa recycle bag untuk shopping, nampak 'cool' je. *Bajet artis. Hahahha....


kadang-kadang aku pun tak buang sampah ikut tong sampah yang ditentukan. betul la orang tua-tua cakap, disiplin itu penting!



p/s: gambar diambil dari Encik Google.


Thanks for reading!

Thursday, January 6, 2011

KUKU MU BUKAN KUKU KU

Salam semua,

Bila u all tengok tajuk pun dah tahu ape yang nak aku gembar-gemburkan.
So today, aku nak share tentang kuku.

Kuku yang normal tumbuh di hujung jari.
Belum pernah lagi kuku tumbuh atas kepala kn? Kn?

Kuku kita berfungsi untuk melindungi dari kotoran dan meningkatkan daya sentuhan.
Biasanya kite potong kuku bila kuku dah panjang. Betul tak? 0.o
Tapi jangan sampai tersalah potong sampai menjadi 'cekam'. *Hati-hati ye!
If kita ada duit lebih, boleh lah singgah ke Pusat Manicure dan Pedicure yang berhampiran untuk manjakan kuku anda.

*Peringatan: kalo u all akan berkahwin or bertunang tak lama lagi, better pergi 'derma' sikit duit kat Pusat Rawatan Kuku supaya tak la segan time adegan sarung menyarung cincin nanti. Bak kata pepatah,
kompang dipalu, pengantin malu! Ewaahhhh!!!


Jika tak de bajet lebih, boleh la rendam jari jemari u all dalam air suam yang bercampur garam. Biar mati kuman-kuman yang ada kat celah-celah kuku tu!

Adegan potong memotong kuku juga perlulah dilakukan dengan teliti supaya tak tersalah potong ape-ape yang tak patut dipotong. *Enggak dong!!

Agak-agak nak nampak hot dan otai, boleh la sapu pewarna kuku. *Peace!







kesihatan kita bermula dari kuku kite ye. gambar ni tak de kaitan dengan entry kat atas. jom jaga kebersihan!







p/s: aku tak suke kuku lelaki yang maha hitam lagi kotor.

p/s: angan-angan yang lebih perlu disusuli dengan usaha yang gigih!


Terima Kasih jika terbaca.

Sunday, January 2, 2011

EMOSI

Salam semua,

Entry kali ni cuma luahan perasaan aku terhadap 'dia' dan 'dia'.

Aku tak boleh tahan nak menghadap muka 'beliau' sentiasa. Sangat menyampahkan.

Makin lama makin tak de mood@ tak ikhlas.

Hope doa itu dimakbulkan. Amin.

*Peace!!!

Saturday, January 1, 2011

PASTA

Salam semua,

Today aku mahu share tentang pasta. U all penah makan tak?
Pasta ni berasal dari Itali. Biasanya ia terdapat dalam jenis kering (siap packing di supermarket) atau basah (kite uli sendiri tepung dan giling2 atas adunannya).
ACTUALLY, aku bukan la minat sangat makan pasta. Aku juga jarang order pasta di restoran. Tapi kalo mak aku masak, aku makan je la kan. *Rezeki jangan ditolak.

Ape yang aku tahu, mak aku tak masak pasta@spagethi@macaroni gune Prego tapi guna tomato pure. Makanan ni juga terdapat dalam pelbagai bentuk dan ukuran. Ade yang kerinting, ade yang macam straw dan cam skru driver pun ade. Pasta dijadikan pelbagai hidangan setelah kite masak dengan cara merebusnya sampai kenyal.


pasta makanan laut ini boleh ditemui di New York Deli, One Utama. *Nyum-nyum....



aku disebalik pasta Si Dia









p/s:jika u all teringin makan pasta, boleh makan di kedai yang serve pasta ye!kalo nak masak sendiri, sila2 kan lah beli bahan2 di supermarket.


Terima kasih jika terbaca.

WISH, WISH, WISH

Salam semua,
Entry kedua di tahun baru ini cuma pendek sahaja.


GOOD BYE 2010

















semoga impian kamu-kamu jadi kenyataan!! paling penting, kurangkan gula dalam makanan. gula dah mahal sekarang. o.0











jaga solat kita dan kurangkan berkata buruk tentang orang lain. *kata sikit2, ok la.

Terima kasih...

BAGAIMANA SUZUKI MENDAPAT NAMA?

Salam semua,
Memandangkan demam AFF Suzuki yg gile punye hot kebelakangan ni, aku pun cari la info-info yang menarik untuk dikongsi..Google punya Google lalu terjumpA la satu video yg bagi aku lawak gile *Orang gile pun tak boleh buat lawak camni tau!*

Entry pertama untuk tahun 2011 ini, aku nak share dengan kamu2, how SUZUKI mendapat nama. Dari aku story tentang Khairul Fahmi yang aku sendiri tak kenal. T_T

Enjoy ya..............




video







p/s: bukan suzuki je yamaha dan honda pun kene tempiasnya...hehe..