Klik Nuffnang Ads

Wednesday, April 29, 2015

MINYAK ANGIN TERBAIK UNTUK BAYI-part ii

mempersembahkan 

BABY HERBAL KRIM TROPIKA

aku tahu pasal krim ni dalam facebook
aku pun beli dan cuba sapu pada baby aku
kalau batuk-batuk, selesema boleh la apply krim ni di dada dan belakang bayi.
lepas tu jangan lupa buat tepukan percussion di belakang badan bayi. 
tujuannya adalah untuk longgarkan kahak yang ada.
tak panas pun. mint-mint je.
menyerap dan tidak melekit
selesa je. tapi sebotol ni agak mahal la bagi aku. 
harga di kotak RM39.90
tapi aku biasa beli RM35 di kedai jamu berhampiran rumah aku. 

krim herba ni amatlah sesuai digunakan sewaktu baby korang batuk dan selesema. 
cuba la. kita ikhtiar mana yang terbaik untuk anak kita.


Tuesday, April 28, 2015

CHEZZY MEATBALL yang mudah dan sedap

Hidangan untuk dua org


Bahan-bahan
10 biji meatball direbus (aku beli meatball ikea. Sekilo RM30. jenama Ayamas pun boleh)
Sebiji Bawang holland atau bawang besar didadu
2-3 ulas bawang putih didadu
Sebotol sos spageti jenama kimball
Segenggam Sayur campur (takde pun takpe)
Kepingan cheese beqa (ikut suka tekak sendiri je ni)
Daun pasley untuk ditabur
Sedikit garam
Minyak untuk menumis




Cara buat
Tumis bawang sampai naik bau,
Masukkan sos spageti dalam kuali, gaul rata,
Masukkan sayur campur, gaul rata lagi,
Tabur daun pasley dan sedikit garam
Agak-agak dah mengelegak bolehlah ditutup api,


ni kuah yang masih di dalam kuali



Guna bekas foil@loyang besi
Sendukkan sos spageti dalam bekas foil,
Susun meatball yang sudah direbus tadi kedalam bekas foil,
Sendukkan lagi sos spageti biar menutupi keseluruhan meatball tadi.
Boleh la ditabur hirisan keju diatas meatball tadi.




Bakar dalam oven dalam suhu 120 dengan api atas bawah selama 20 minit.




Sedia untuk dimakan sampai pening. Nyummy!!



Kau tanya aku jawab:

Q: Kenapa rebus meatballs?
A: Sebab nak bagi meatball tu berjus je bila makan. Tak kering.

Q: Optional untuk sos spageti?
A: Kalian boleh gunakan setin kecil tomato puree.

Q: Jenis keju?
A: Terpulang. Mozarella atau kepingan cheese biasa pun ok.


Wednesday, April 22, 2015

PETUA MENGHILANGKAN BINTIK HITAM DI MUKA

CARA JIMAT MEENGHILANGKAN BINTIK HITAM DI MUKA

gambar hiasan ehsan dar google image




Cara 1
Ambil telur putih mentah (pastikan tiada telur kuning tercampur), pukul sehingga kembang dan ratakan pada bahagian hidung yang ada bintik hitam. Letakkan lapisan nipis tisu diatasnya.
Biarkan ia kering dan buang tisu tersebut. Bersihkan wajah seperti biasa dan sapu pelembap.

Cara 2
Pukul 2 biji telur putih dan perah 1 camca teh jus lemon. Sapu pada wajah biarkan selama 15-20 minit dan bersihkan setelah ia kering.

Cara 3
Campur satu camca teh baking soda, garam halus bersama pencuci muka gel. Ratakan pada wajah yang telah dibasahkan. Biarkan selama 5 minit dan bersihkan wajah.

Cara 4
Perah jus lemon dan campurkan dengan baking soda sehingga ia menjadi pes. Ratakan pada bahagian bintik hitam selama 20 minit dan bersihkan dengan air sejuk.

Cara 5
Potong buah lemon kepada separuh, letakkan beberapa titik madu di atas permukaan yang dipotong tadi. Kemudian sapu pada kawasan bintik hitam.


CARA LAIN UNTUK MENGHILANGKAN BINTIK HITAM DI MUKA PULA ADALAH DENGAN...
 

berkunjung ke pusat kecantikan untuk sesi facial yang turut membuat proses extraction untuk mengeluarkan bintik hitam.



pilihan terletak di tangan anda. nak yang murah atau yang mahal?

CADANGAN BENTUK CINCIN MERISIK, BERTUNANG DAN NIKAH

disini saya tunjukkan bentuk-bentuk cincin yang biasa dijadikan sebagai cincin merisik, bertunang dan nikah. briede to be mesti teruja kan kan kan....


CINCIN BELAH ROTAN
sesuai untuk merisik. ada ukiran sikit tanpa batu yang sarat




BAND SHAPED RING
aku suka jenis ni sebab aku tak suka batu tinggi-tinggi, kang tercucuk perut laki aku pulak time tengah bergurau senda. hihi....yang penting diamond penuh keliling cincin.



HEART SHAPED RING
semestinya bentuk hati. konon-konon hati mu ada di jari ku...


PEAR SHAPED RING
bentuk buah pir yang elegant. pasti berseri di jari manismu...

PRINCESS CUT RING
berangan anda adalah puteri yang digilai oleh putera raja? Nah cuba cincin bentuk ni...
 
ROUND SHAPED RING
bentuk yang paling femes dan sentiasa ada di kedai emas




yang mana satu pilihan bride to be abad ini?

Tuesday, April 21, 2015

TIPS KURUS DENGAN PISANG

Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh kerana itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghilangkan lemak tubuh.


1. PAGI 

PISANG +SEKEPING ROTI + SEGELAS SUSU
Bagi menyelamatkan perut anda dari mengalami gastrik. Isi perut anda dengan sedikit sarapan bagi memudahkan proses penghadaman awal. Menu ini juga sesuai bagi mereka yang bekerja menggunakan tenaga. Dengan pengambilan yang konsisten akan mengekalkan tenaga anda lebih lama.

2. TENGAH HARI 

PISANG + SUP SAYUR + AYAM PANGGANG
 Fasa tengah hari pula, anda perlukan sesuatu yang berat untuk menampung tenaga anda. tidak perlu terlalu banyak serat. Bagi pengambilan pisang dan sayur adalah satu kombinasi yang sangat sesuai. Malah ambil sedikit ayam memberikan sedikit lemak dan karbohidrat.

3. MALAM 

PISANG + TELUR REBUS
Apabila malam pula, anda tidak memerlukan makanan yang berat. Cukup sekadar sebiji pisang dan juga  2 biji telur rebus. Ini penting memastikan anda lebih lena untuk tidur. Tetapi jangan bimbang, kerana pisang berfungsi untuk penghadaman yang lebih bagus untuk usus anda. 


 gambar dari google image
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176OI
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176
Diet pisang merupakan diet yang sangat cepat dan merupakan diet rendah kalori oleh karena itu tidak boleh dilakukan dalam jangka waktu yang panjang. Dengan melakukan diet pisang akan mempercepat anda untuk menghidangkan lemak tubuh.

Source : http://intrend.com.my/Kecantikan/Kesihatan-dan-Pemakanan/Article.aspx?arc=8136&sec=176

Friday, April 10, 2015

HOMESTAY DI SEKITAR LAPANGAN TERBANG IPOH


HOMESTAY BERDEKATAN INSTITUT LATIHAN TUDM IPOH PERAK
CAL NOW NOW NOW (dh mcm iklan nursajatbeautician dlm IG pulak) 
JANGAN TANYA IOLS, IOLS TUKANG IKLAN SAJA. APA2 PERTANYAAN TERUS CALL NOMBOR OWNER HOMESTAY TU YA

Monday, April 6, 2015

SCARF SWEETHONEY DI BANGI SENTRAL

Sabtu lepas aku pegi opening butik Scaft Sweethoney di Bangi Sentral.
Butik tudung ni terletak berdekatan dengan butik Telekung Siti Khatijah.
Best sebab tak ramai orang. Boleh shopping dengan aman damai. 
Bagi mereka yang tak tahu, Scaft Sweethoney ni ada juga butik di Sungai Besi. Dan aktif berniaga secara online. Tapi aku rasa, diorang tak banyak buat promosi, so tak ramai orang tahu. hihihi....
Sekarang ni SSH aktif menjual instant shawl yang cantik dengan harga berpatutan. Dulu aku rajin beli shawl online dekat SSH ni.



yang bestnya dapat goodies bag untuk 50 pelanggan pertama butik ni Sabtu lepas.
 isi perut goodies bag tersebut





aku sempat tangkap gambar banner je. hahaha....


aku beli sehelai je instant shawl macam kat atas ni dari SSH.  
SERIUS CANTIK TERLETAK BILA KITA SARUNG KT KEPALA.
 Bulan depan aku nak bodek laki aku beli sehelai lagi.
*Muahahahha