Dari asyik membeli majalah Intrend@Eh!,
hati terbuka pulak untuk beli buku resepi.
Sebelum kite melangkah lebih jauh
untuk memasak gulai ayam pucuk pegaga@gulai nenas ikan masin,
seeloknya kita mencuba resepi mudah macam ni dulu. *_~
Jadi harini saya cuba resepi ringkas yang diceduk dari buku resepi ini.
Bahan-bahan:
8 batang sosej dipotong serong dan pendek
1 tin kecil kacang panggang
1 sudu besar minyak masak
1 tin cendawan butang (dihiris)
(dalam tin tu ada 7 ketul je)
6 sudu besar sos cili
1 biji green capsicum a.k.a lada benggala dipotong dadu
1 biji red capsicum a.k.a lada benggala dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
Garam dan serbuk pati ayam Knorr secukup rasa
2-3 keping keju (ikut citarasa sendiri)
How To Cook:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Jangan sampai hangit.
Alihkan bawang yang digoreng tadi ke dalam piring. Gorengkan sosej sehingga garing.
Masukkan sos cili dan cendawan butang. Kacau rata.
Masukkan pula capsicum merah dan hijau serta kacang panggang. Gaul rata.
Tambah secubit garam dan serbuk pati ayam Knorr.
Siap untuk dihidangkan bersama roti dan kepingan keju.
Nyum-nyum. Enjoy your meal.
menariknya... boleh cubalah...
ReplyDelete