Klik Nuffnang Ads

Monday, October 27, 2014

Resepi Biskut Bayi

Asalamualaikum semua                 (KLIK SINI UTK RESEPI FINGER FOOD BABY)

Baby akak dah boleh makan biskut. Yeay! Biasanya akak beli biskut organik untuk baby makan. Harga agak mahal juga. Jadi akak pun goggle tentang resepi biskut bayi sebab akak nak jimat dan seronok2 buat biskut untuk anak akak.

Mudah dan cepat rupanya buat biskut bayi. Yang penting no salt no sugar.

RESEPI BISKUT BAYI

150 gm unsalted butter
5 biji kurma dipurikan
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu kecil esen vanila (akak guna sudu kfc)
2 sudu besar tepung jagung diayak
1 sudu besar tepung kastard diayak
Acuan biskut

Cara buat
Pukul butter sampai kembang
Masukkan esen vanila dan puri kurma (gaul rata)
Masukkan kesemua jenis tepung (diayak)
Uli sampai jadi doh
Tebar supaya jadi leper
Tekap guna acuan biskut kesukaan korang

Bakar dalam oven dengan suhu 160 °
Bersamaan dengan 20 minit.
Aku guna api atas dan bawah
Siap untuk dimakan.
Simpan dalam bekas kedap udara





10 comments:

  1. thanks awak..
    sgt berguna resepi ni...
    kalu boleh mmg nak elakkan sgt bg baby process food..
    Thanks again!~ :D

    ReplyDelete
  2. best resepi ni,, cntik bentuk die. mcm ni gayanye, mak2 pun join sekali ngap biskut ni, hihihi

    thanks ye kongsi resepi. :)

    ReplyDelete
  3. Tq share resipi...

    Blh la buat utkcbaby kita nnt nie...

    Salam perkenalan!

    ReplyDelete
  4. sis, berapa bulan baby bole makan biskut cm ni..
    mcm nak buat..baby dah 8 bulan..

    ReplyDelete
  5. Boleh ke bg baby makan asen vanila?

    ReplyDelete
  6. Nak try!... mesti seronok tgk si kecik mkn air tgn kite kan...

    ReplyDelete
  7. comelnya bentuk rumah. seronok bila baby makan hasil tangan kita. lebih selamat dan yakin

    ReplyDelete
  8. 2cawan tu cawan teh ke apa ya sis?

    ReplyDelete