Jom buat sendiri mayonis.
Tanpa pengawet dan sedap rasanya.
Resepi ini aku dapat dalam majalah saji.
Keluaran bila aku dah lupa.
Aummmm....
RESEPI SATU: (MY FAVOURITE)
1/2 SUDU BESAR JUS LEMON
1 BIJI TELUR
SECUBIT GARAM
1 1/2 MINYAK JAGUNG
1 SUDU KECIL MADU
CARA PENYEDIAAN:
-SATUKAN SEMUA BAHAN DALAM PENGISAR
-KISAR SEHINGGA BAHAN LIKAT
-MASUK DALAM BOTOL
-SIMPAN DALAM PETI SEJUK
RESEPI DUA:
3 BIJI KUNING TELUR
1/2 SUDU KECIL GARAM
1/2 SUDU KECIL GULA
1 1/2 CAWAN MINYAK JAGUNG
1 SUDU BESAR PERAHAN LEMON
1 SUDU KECIL SERBUK MUSTARD
CARA PENYEDIAAN:
-SATUKAN KUNING TELUR, GULA, GARAM, DAN MUSTARD.
-PUKUL SEDERHANA LAJU
-TUANGKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT MINYAK JAGUNG
-KISAR SAMPAI LIKAT
-BOLEH TAHAN 2 MINGGU JIKA SIMPAN DALAM PETI SEJUK
RESEPI KETIGA:
1 CAWAN MINYAK JAGUNG
1 BIJI KUNING TELUR
1 BIJI PUTIH TELUR
1/2 SUDU KECIL GARAM DAN GULA
1/2 SUDU KECIL PAPRIKA
3 SUDU BESAR PERAHAN LEMON
CARA PENYEDIAAN:
-SATUKAN KUNING TELUR, JUS LEMON
GARAM, DAN GULA SERTA SESUDU MINYAK JAGUNG
-PUKUL SEBATI.
-KEMUDIAN TUANG SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN MASUKKAN PUTIH TELUR.
-PUKUL SEHINGGA LIKAT.
-SEDIA UNTUK DISIMPAN.
No comments:
Post a Comment