Klik Nuffnang Ads

Sunday, March 27, 2011

TEKANAN DARAH RENDAH

Hello readers,

Manusia ni kalo darah tinggi sangat pun tak boleh, rendah sangat pun tak boleh juga.
Tanda-tanda tekanan darah rendah yang saya tahu adalah;
pening-pening mahu pitam.
3-4 tahun lepas saya pernah mengalaminya. Sebab Musabab?
Saya sangat malas untuk bersarapan pagi, sangat malas untuk minum 8 gelas air sehari dan sangat malas untuk makan.
Ya, memang ada lagi makhluk pemalas sebegini di muka bumi ini.

Dan pada satu pagi, saya sedang menjemur kain kat ampaian, tetibe saya rasa pening dan berpinar.

Saya ingat itu sesuatu yang normal sebab panas. Saya masuk dalam rumah dan mahu bergolek-golek di atas katil. Tetibe saya termuntah. Panik! Mak saya terus ajak pegi klinik. (Memang tradisi family saya, kalo sakit sikit je wajib pegi klinik) Lepas doktor check2, rupanya saya ada tekanan darah rendah. Auww...

Nasihat doktor;

minum banyak air, banyakkan pengambilan daging merah kurang lemak@kerang, amalkan diet yang sihat, makan sikit tapi berulang. Dan kalo rasa nak pitam lagi, try untuk duduk, tarik nafas sebelum berdiri tegak.


Now thats why la saya suke makan dan makan. Everybody love food!

Muda mudi sekalian, sila jaga kesihatan diri, ye!

Babai babe *_~

8 comments:

  1. Salam..

    saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

    Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

    happy blogging :-D

    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  2. hahahah.. baru sadar kalau ada kata "sweet dream"

    mohon doa untuk link saya...

    ReplyDelete
  3. kakak somel like this entry saya suka makan kambing hehe

    ReplyDelete
  4. Saya kan, kalo x nak g keje esok kan.Mlm sblom tu berjaga je tak tdo. Pastu pagi esk tu g klinik, doctor check tkanan darah rendah. Nnt bleh mntak MC rehat kat umah..hahaha..ngan saya menjadi laa.tak senonoh. Sorry!

    ReplyDelete
  5. Sy plak sentiasa tekanan darah rendah. Maklumlah memang sakit. Hari jumaat hari tu dah pitam sebab tekanan darah 87/54.

    ReplyDelete
  6. hahahha... pelik kalo malas makan awat makin mencomei aku tgk.. heeee.... jgn mare....

    ReplyDelete
  7. suzanne-mmg tekanan darah rndh ni pompuan je kot yg kne.
    wanie-daging kambing? cm xde kaitan plk dgn entry ni.
    mommy-cun jgk idea tu. hehehe...
    cacing-nmpk sgt ko xbace entry. komen semata2. aku cerita ttg 3-4 thn lepas. bkn skrg. poor you...

    ReplyDelete
  8. Saya selalu juga hadapi masalah cam Nurun.kalau bangun dari duduk terus berpinar dan pening kena berpegang kat dinding takut jatuh pula.

    ReplyDelete